Miért pont a cékla az egyik legegészségesebb növény?

Az otthoni szépségápolási termékek gyönyörű színéhez használt egyik kedvenc alapanyagunk a cékla. A fantasztikus színükön felül azonban a céklaféléknek számos hasznos tulajdonságuk is van.
 

Mi is van a céklában?

A cékla olyan csodás növény, amely mindenféle étrendben és étkezési szokások között megállja a helyét, mivel szinte mindenből tartalmaz egy kicsit.

Csak egy része a listának: Folát, C vitamin, Magnézium, Vas, Réz, Foszfor, B6 vitamin (1)

Továbbá a cékla olyan fitotápanyagokat tartalmaz, mint a betalain ráadásul kifejezetten gazdag betalainban. Gyönyörű színét is ennek köszönheti és már magában is rengeteg pozitív egészségügyi hatása van.

Talán el sem hiszi, ha nem szereti a céklát, de gyakran nevezik „természet cukorkájának” is a természet adta édeskés ízük miatt. Igen nagy a cukortartalmuk (más zöldségekhez viszonyítva), azonban glikémiás hatásuk (amely a vércukorszint emeléséért felelős) olyan alacsony, hogy a legtöbb ember bármilyen probléma nélkül fogyaszthatja. Magas rosttartalma pedig a cukrok lassú emésztéséért, felszívódásáért felelősek.


A cékla megannyi előnyéről!

Azt mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek az egészséges életmód alapelemei. A legtöbb zöldség rostban (emésztéssegítő) és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, melyek az egészség megőrzéséhez elengedhetetlenek.
 

Gyulladáscsökkentő hatás

A gyulladás a test egy olyan védekező mechanizmusa, amivel küzd a fertőzések ellen és gyógyítja a sérüléseket. Sok esetben azonban a gyulladás nem szűnik meg (étrend, életmód, alapbetegségek miatt) és akár krónikussá is válhat. A krónikus gyulladások és az oxidatív stressz számos életkorhoz kötődő betegség és a rák okozója lehet (2).

Kutatásokkal bizonyított, hogy a cékla képes csökkenteni a gyulladások és az oxidatív stressz mértékét. Egy 2014-es tanulmány például megállapította, hogy a cékla alapú kiegészítőkkel etetett kísérleti állatoknak csökkent mind a gyulladásos, mind az oxidatív stresszhez kötődő tüneteik (3). Egy 2016-os tanulmány pedig arról számolt be, hogy a céklából készült italok csökkentették a magas vérnyomással küzdő emberek gyulladásos panaszait. Fontos megállapításuk volt, hogy a nyersen fogyasztott cékla jobb élettani hatásokkal bír, mint a főtt változata (4).
 

Támogatja a szív egészségét

A gyulladás és stressz mértékének alacsonyan tartása két olyan fontos tényező, melyek óriási hatással vannak a szív egészségi állapotának megőrzésére. Úgy tűnik viszont, hogy a cékla közvetlenül is csökkenti a szívproblémák kialakulásának lehetőségét. A British Journal of Nutrition lapban publikált tanulmány állítása szerint a céklalé egyaránt csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékeit (5). Ugyanakkor a cékla mérséklő hatással van az alacsony sűrűségű lipoprotein mennyiségére az egyenlőtlen vérnyomású emberek esetében, írja egy 2017-es tanulmány. Ez a hatás azonban nem jelentkezett a szabályos vérnyomású embereknél (6).


A rák kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni

A rák kialakulása napjainkban egyre gyakoribb és mára már az emberek több, mint 38%-ánál diagnosztizálnak rákot az életük valamely szakaszában, állítja a National Cancer Institute (7).

Dr Mark Hyman egy blogbejegyzésben beszélt a rákkezelés lehetőségeiről és megelőzési módjairól (8). Mint írja:

"A rák egyik problémája – amire szinte egyik onkológus sem gondol – nem feltétlen maga a daganat, hanem a „közeg”, amiben a daganat növekszik. Más szóval a test egészét kell figyelnünk és feltenni a kérdést: mi okozza a tumor növekedését?” Szerinte a válasz gyakran az étrend, az életmód, a gondolkodásmód és a környezetünkben jelen lévő méreganyagok összességében rejlik.

A cékla remek eszköze lehet az egészséges „közeg” kialakításának, de önmagában megoldás a rossz étrendre és az egészségtelen életmódra. Ennek ellenére a kutatások arra mutatnak rá, hogy a cékla jótékony hatással van a rákos sejtekre. Ezt egy 2013-as tanulmány támasztja alá, mely során bebizonyították, hogy a céklakivonat csökkentette az állatok több szervében is kialakult daganatokat (9). Egy másik tanulmányt végző kutatók pedig felfedezték, hogy a céklában lévő betanin valószínűleg elősegíti a rákos sejtek pusztulását. Ennek határozott kijelentéséhez azonban még további kutatásokra van szükség (10).
 

Segít a másnaposságon

A cékla igen gazdag antioxidánsokban, kifejezetten a már említett betaninban (10). A betanin elősegíti a fontos enzimek, mint például a glutation felszívódását és növelik a hatását. Nem mellesleg a glutation az emberi test egyik legfontosabb tápanyaga, mivel közrejátszik az antioxidánsok előállításában, újrahasznosításában, a sejtek egészségének megőrzésében és jelentős szerepe van a máj méregtelenítésében.

Ugyanakkor a cékla remek pektinforrás. A pektin úgynevezett kelátorként működik, azaz megköti a méreganyagokat és eltávolítja a szervezetből (11).
 

Javít a kognitív képességeken

Noha a nitrátok megítélése nem éppen a legpozitívabb (leginkább a gyorspácok miatt), valójában egészséges és fontos eleme az étrendünknek. A zöldségekből származó nitrátok a testben nitrogén-oxiddá alakulnak, melyek segítenek az érfal rugalmasságának megőrzésében és javítják a vérkeringést. Ide tartozik az agy több területén futó érhálózat is, amelyek a kognitív képességek állapotáért felelősek.
És a cékla kiváló forrása a természetes nitrátoknak. Tanulmányok eredményei mutatják, hogy a céklalé, mint a magas nitrát tartalmú étrend részeként pozitív hatással lehet a kognitív képességekre kortól függetlenül (10).

A The Journal of Neurosciencesben közzétett további kutatások alapján kijelenthető, hogy az Alzheimer-kór részben a foláthiány miatt alakul ki (12). A cékla folátban is gazdag táplálék. Mivel természetes formájában van jelen (folsav helyett folát), ezért a legtöbb ember számára igen magas fokú a biológiai hasznosulása.
 

Javítja az álló- és fizikai teljesítőképességet

Mint azt említettük a cékla remek nitrátforrás, amely nitrátok nitrogén-dioxiddá alakulnak és segítik vérkeringést, ez által az oxigénáramlást is. Egy 2011-es tanulmány is azt mutatja, hogy a nitrátok növelik a mitokondriumok (a sejtek energiaforrásának) hatékonyságát (13).

Egy 1985-ös tanulmány pedig megállapította, hogy a céklalében lévő nitrátok hatására az emberi test később merül ki alacsony intenzitású gyakorlatok végzése során, ugyanakkor csökkentette az izmok edzéshez szükséges oxigénszükségletét (14).


Javít a szem egészségén

Habár már a cékla gumója is számos területen javít az egészségünkön, nem szabad megfeledkeznünk a cékla zöldjéről sem. A cékla zöldje, levele igen jó forrása a luteinnek és zeaxantinnak, melyek a szem egészségét javítják.

Az American College of Nutrition Journalban közzétett kutatás szerint a lutein és a zeaxantin az egyetlen olyan karotinoidok, melyek a szemlencsében jelen vannak. Ezek a karotinoidok antioxidánsként védik a szem egészségét.
 

Hogyan fogyasszuk a céklát?

A cékla és annak zöldje is fantasztikus étel lehet, melyet otthon is termeszthet, ha van egy kis veteményesnek való. A céklafélék több színben is kaphatóak, egészen a mélylilától az aranysárgáig, de általában tápanyagtartalmuk azonos. Mindegy, hogy magunk termesztettük, vagy kistermelőtől esetleg nagyobb üzletben vettük, a lényeg, hogy megegyük. Lássunk néhány módot, hogyan készíthetjük el a céklát.

  • Cékla kvasz: A cékla kvasz egy erjesztett cékla ital, ami tartalmazza a céklára jellemző összes tápanyagot és a természetes probiotikumok nyújtotta előnyöket. Hagyományosan különféle betegségek kezelésére és a máj tisztítására használják.
  • Savanyúság: Ha a céklából savanyúságot készítünk, akkor egész évben élvezhetjük élettani előnyeit, főleg, ha saját termesztésű céklát használtunk. A savanyításhoz általában ecetet vagy lakto-erjesztési módszert alkalmaznak, hogy megőrizzék a cékla állagát és tápanyagtartalmát. Minkét módszer egyaránt jó, de fontos tudni, hogy az erjesztés növeli a természetes probiotikumok előnyeit.
  • Saláták: A céklát salátákban rengeteg módon tudjuk használni. Legegyszerűbb módja, ha apróra vágva belekeverjük a salátába, csak úgy, mint ahogy a répával tesszük. Így további tápanyagokat és remek színt adhatunk a salátánkhoz. Továbbá a cékla zöldje is pompás kiegészítője lehet különféle salátáknak.
  • Turmixok: Adjunk egy kis főtt vagy aprított céklát az eperturmixunkhoz… garantáljuk, ízleni fog! További finom turmixok alapja ugyan úgy lehet a cékla zöldje is.
  • Süssük meg: A sült cékla egy külön élvezet. A sütéssel jobban kiérződik a cékla édeskés íze és sokkal jobban hasonlít a sültburgonyára, mint bármely más gyökérzöldség.
  • Főtt cékla: Természetesen egyszerűen meg is lehet főzni a céklát a fogásunk részeként. A főtt cékla viszont elég megosztó, míg egyesek imádják, mások ki nem állják főzve.
     

Jóból is megárt a sok?

A céklafélék és zöldjük nagy mennyiségben tartalmaznak oxalátnak nevezett vegyületeket. Az oxalátok pedig az arra fogékony embereknél hozzájárulhatnak a vesekő és ízületi gyulladások kialakulásához. Azok, akik pedig olyan betegségben szenvednek, mint szivárgó bél szindróma vagy MTHFR mutáció, sokkal érzékenyebben reagálnak a nagyobb mennyiségű oxalátbevitelre.

Összességében a céklafélék és azok zöldjeinek fogyasztását érdemes beilleszteni táplálkozási szokásink közé az egészséges életmód érdekében. Azonban nem szabad minden étkezéshez céklát enni a többi zöldségféle helyett. Finoman kell bánni a céklafélék fogyasztásával, ha tudjuk, hogy olyan problémákkal küzdünk, mint vesekő vagy ízületi gyulladások.

 

  1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169145/nutrients
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149749
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25400335
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27278926
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22414688
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28050806
  7. https://seer.cancer.gov/statfacts/html/all.html
  8. https://drhyman.com/blog/2010/11/06/cancer-new-science-on-how-to-prevent-and-treat-it-a-report-from-tedmed/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23828331
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18616067
  12. https://www.jneurosci.org/content/jneuro/22/5/1752.full.pdf
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21284982
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661447

Képek forrása:



REGISZTRÁLJ az egészségkörhöz és férj hozzá sok hasznos tartalomhoz INGYEN!