LélekZET

A lélek titkainak birodalma ott kezdődik,

ahol a látható világ végződik.”

/Móricz Zsigmond/

 

„ Lélekzet: Azon pára, melyet a tüdő kifú, vagy bevesz, azaz lehelet”-olvashatjuk az 1862-ben, a Magyar Tudományos Akadémia által kiadott értelmező szótárban.

A magyar népi hitvilágban a lélek szót „lélekzet” értelemben is használták. Ennek alapja az a tény, hogy amíg él az ember, lélegzik.

Ez az összefüggés szinte valamennyi nyelvben fellelhető. A légzés és az érzelmek kapcsolatára számos szólás és nyelvi fordulat utal: visszafojtott lélegzettel hallgatunk valami számunkra érdekeset, ijedtünkben elakad a lélegzetünk, fojtogatónak érezzük a légkört, ha kellemetlen helyzetben vagyunk, megkönnyebbülésünkben fellélegzünk stb.

Légzésünk által összeköttetésben állunk mindennel, ami körülvesz minket. A beszívott levegő megtölti testünket életenergiával, a legutolsó sejtünkbe is behatol. A mód, ahogyan lélegzünk, kihat életünk minden pillanatára: nemcsak testi egészségünkre, hanem érzelmi stabilitásunkra és mentális egyensúlyunkra is.

Szinte minden szellemileg magasan fejlett kultúrában a légzésnek -az élet fenntartása mellett- még számos más jelentése is van. Mindig is sokkal többet jelentett, mint egyszerű levegővételt.

Vajon mi a különbség?

A meditáció egy magas szintű légzésterápia, miközben felfedezhetjük légzésünk kapcsolatát testünkkel, szellemünkkel és nem utolsó sorban a világmindenséggel. Az aprólékosan kidolgozott légzőgyakorlatok segítenek feltárni, sőt feloldani életproblémáink következtében kialakult lelki blokkjainkat. Légzésünk nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik, ez pedig jótékonyan hat vissza lelki életünkre.

A speciális légzési technikák, légzésterápiák a modern egészségmegőrző módszerekbe is beépültek, amelyek hatékonyan használják a hagyományos gyógyító rendszerek ősi tudását.

Kínában a régmúlt időkben a szerzetesek megtanították a gyerekeket arra, miként győzhetik le légzéssel a tanulás során fellépő feszültségeiket, szorongásaikat.

Az ősi kínai chi kung egészségmegőrző rendszer fontos része a speciálisan a böjti időszakokra kidolgozott gyakorlatsor.

„ A jáspis teknős felveri a hullámokat” nevű gyakorlatot -egyszerűsége miatt- méregtelenítő kúráink alatt mi is könnyedén beilleszthetjük napi rutinunkba. Megszünteti az időszakos böjt során fellépő éhségérzetet, ezáltal hozzájárul testi-lelki harmóniánk megőrzéséhez.
 

A gyakorlat előtt igyunk meg egy pohár vizet. Helyezzük tenyerünket a hasunkra, lassan lélegezzünk egy mélyet, miközben húzzuk be hasunkat. 3-4 mp-ig tartsuk bent, majd lassan, hasunkat ellazítva fújjuk ki a levegőt. Végezzük összesen 10-szer, állva vagy ülve. A nap folyamán bármikor megismételhetjük.

 

Forrás: Dr Mingtang Xu, Dr Berend Róbert: A chi kung világa



REGISZTRÁLJ az egészségkörhöz és férj hozzá sok hasznos tartalomhoz INGYEN!