Hogyan készíts természetes fertőtlenítő sprayt otthonra?

Bizonyára Te is hallottad és olvastad már, hogy több hiteles kutatás összefüggést vél felfedezni a kemény fertőtlenítő szerek és az olyan egészségügyi problémák között mint például az asztma, bizonyos légzőszervi megbetegedések, a fejfájás és még sok egyéb mást is említhetnénk.
Nagyon sok embertársunknál intoleráns tüneteket okoznak bizonyos mesterséges illatanyagok, egyéb nem természetes összetevőik ezeknek a készítményeknek.
Vannak olyan tudatos emberek is akik nem a fentiekben említett betegségeik, tüneteik miatt kényszerből, hanem egyszerűen csak természetes alternatívát akarnak.

Megosztunk most veled egy receptet, amit Te is könnyedén el tudsz készíteni otthon és a benne használatos összetevők 100%-ban természetesek és hatásosak.
 

Először is, Valóban működik?

Ezer és egy tisztítószer-receptet találhatsz az interneten. Tehát honnan tudhatjuk, hogy egy házi tisztítószer valóban működik-e, és nem csak menta illatú, de egyébként baktériumoktól hemzsegő felületeket kapunk?

A boltban megvásárolható tisztítószereket tesztelték annak biztosítása érdekében, hogy megteszik azt, amit ígérnek, és eredményesek. Ez egyáltalán nem igaz a házi készítmény esetében. A cikkben említett és behivatkozott kutatásokból azonban sokat tudunk a hatékony természetes fertőtlenítőszerekről. Néhány természetes összetevő még a CDC által jóváhagyott listákon is szerepel, különös útmutatással, hogy mennyit és hogyan kell felhasználni.

Fontos azonban azt leszögezni, hogy mindenki a saját maga szervezetét ismeri és mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy milyen készítményeket tolerál a szervezete és mi az amit használ a háztartásában!
 

A csíraölő illóolajok

Az illóolajok csodálatosak és egyben képesek nagyon erőteljes hatást kifejteni. Fontos azonban alaposan ismerni az illóolajokat és hatásaikat, hogy a megfelelő cél eléréséhez a kellő hatásokat tudjuk elérni használatukkal. Nem elég azt tudni, hogy az adott illóolaj antibakteriális vagy antivirális és kész!!!

Bizonyos illóolajok hatásosak bizonyos kórokozókkal szemben, mások azonban nem. Például egy, biomolekulákról szóló írás szerint a szegfűszeg illóolaj jól működik a szalmonella és az E. coli baktériumok ellen. A szegfűszegnek nincs azonban hatása egyes tüdőgyulladást okozó baktériumokra.
 

Hogyan működik a természetes fertőtlenítés

A vírusok másképp működnek, mint a baktériumok, mert eltérítik az egészséges sejteket és replikálódnak. Néhány vírusnak van egy bevonata is őket körülvevő, úgynevezett vírusburok. Ha nem a megfelelő vírusellenes szert használjuk, akkor nem lesz képes lebontani a külső bevonatot, és nem inaktiválhatja a vírust.

Íme néhány baktérium elleni illóolaj és ezek működése:

  • Oregano illóolaj - antivirális, gombaellenes, mikrobaellenes. A vizsgálat szerint a vírus burkát is megsérti. (1)
  • Szegfűszeg illóolaj - antivirális, gombaellenes, antibakteriális és roncsolja a vírusburkot.
  • Kakukkfű illóolaj (timol-kemotípus) - elpusztítja a vírusokat, Az EPA szervezet listáján thymol-ként szerepel és az EPA által jóváhagyott SARs-hoz kapcsolódó vírusok fertőtlenítőjeként sorolják. (2)
  • Teafa illóolaj - antivirális influenzavírusok, beleértve a H1N1-et is . Antibakteriális, beleértve az MRSA-t és más kórokozókat . (3)(4)
  • Narancs illóolaj - széles spektrumú antivirális, antibakteriális, gombaellenes
  • Piros mandarin illóolaj - antibakteriális és gombaellenes
  • Citrom illóolaj - antibakteriális és gombaellenes


Szorongást csökkentő, stresszoldó illóolajok

A citrusolajak, például a narancs, a lime, a citrom, a bergamott és a grapefruit kellemesebb kedélyállapotot okozhatnak. Elpusztítják a káros kórokozókat, miközben csökkentik a stresszt és a szorongást?
 

Melyek a legjobb természetes fertőtlenítőszerek?

Természetes fertőtlenítőszerek léteznek. Íme néhány lehetőség, amelyek széles körben használatban vannak.
 

Alkohol

Ez az egyik legnépszerűbb fertőtlenítőszer, amelyet kéztisztítókhoz és mindenféle szilárd felületekhez használnak. Sok házi készítésű termékben nincs elegendő alkoholja ahhoz, hogy jól működjön. A CDC szerint 60-90% -os alkoholra van szükség a hatásos fertőtlenítőszer készítéséhez. Tehát a legtöbb alkoholos ital nem üti meg ezt a szintet.
 

Izopropil-alkohol

A gyógyszertárakban és a legtöbb élelmiszerboltban elérhető. Olcsóbb, mint a vodka, és kb. 70-90% alkoholt tartalmaz, így megfelel a házi készítésű fertőtlenítő spray-nek.
 

Hidrogén-peroxid

Ez a hagyományos tisztítószer szinte minden fürdőszobában megtalálható. Az alkoholtól eltérően, csak kis mennyiségű hidrogén-peroxidra van szükségünk a fertőtlenítéshez. A kereskedelmi készítményekben 1–5% -nyi hidrogén-peroxidot használnak, szemben a 60–90% -nyi alkohollal.

A peroxid megtámadja a kórokozókat és egyike a kevés természetes EPA által jóváhagyott fertőtlenítőszereknek. Ez a tisztítószer az influenza és olyan egyéb vírusok ellen is működik, amelyek megfázást okoznak.

A hidrogén-peroxid hatékonyságát egyes állítások szerint a felület szennyezettsége (koszos, poros felület) jelentősen rontja. Ezt érdemes figyelembe venni a használatakor.

Igen, bosszantó a felületet kétszer megtisztítani (egyszer szennyezésre, másodszor a mikrobákra), de ez a legjobb és leghatásosabb módszer. Egyes fertőtlenítőszereknek akár 30 percre is szükségük van, hogy kifejtsék hatásukat, ezzel szemben a hidrogén-peroxidnak csupán egy perc is elegendő ahhoz, hogy képes legyen megsemmisíteni a baktériumokat.
 

A timol

Egy másik, az EPA által jóváhagyott természetes fertőtlenítőszer a timol. Nagy mennyiségben található a kakukkfű illóolajban, ez a vegyület elpusztítja mind a vírusokat, mind a baktériumokat. Az engedélyezett kereskedelmi tisztítószerek 0,05% timol koncentrációval rendelkeznek. Ez nem azt jelenti, hogy csak 0,05% kakukkfűolajat kell használnunk, mivel a timol tartalma változik az illóolajoknak.

Egyes kakukkfűolaj-márkák csak 26% timolt tartalmaznak, mások 50% -ot vagy ennél is többet. Szóval a kakukkfű illóolaj megvásárlásánál ajánlatos olyan terméket Vennie, amelynél fel van tüntetve a timol-tartalom.

Az EPA szerint10 percet várni kell, mielőtt a timol alapú tisztítószereket letörli a felületekről.


Válassz kedvedre valót

Számos lehetőséget említettünk a fentiekben arra vonatkozólag, hogy milyen természetes kincseket felhasználva lehet tisztábbá tenni környezetedet. Most azt tanácsolom, hogy válassz egy alapanyagot, legyen az akár a hidrogén-peroxid vagy az alkohol és válassz hozzá egy Neked tetsző illóolajat.
 

Házi fertőtlenítő spray recept

Íme egy hatásos, de természetes fertőtlenítő folyékony tiszítószer.

Hozzávalók

Alkohol alapú recept esetén:

  • 480 ml izopropil-alkohol

A hidrogén-peroxid alapú recepthez:

Segítség, ha esetleg nem lenne mérőpoharad otthon: 1 teáskanál = 5 ml, 1 evőkanál = 15 ml
 

Utasítás

  • Tedd bele az illóolajakat egy fél literes spray-s flakonba.
  • Add hozzá az alkoholt VAGY a hidrogén-peroxidot és desztillált vizet. (A csapvíz gyorsan baktériumosodik ezért azt ne használj.)
  • Zárd le a tetejét, és enyhén rázd fel, hogy elkeveredjenek az összetevők.
     

Használat

Rázd fel alaposan, és permetezd a felületre! Használat előtt győződj meg arról, hogy ne legyen szennyeződés, por vagy törmelék a felületen! Várj 1-10 percet a letörlés előtt!

Használd kilincseken, csaptelepeken, kapcsolókon és más gyakran használt felületeken.

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28613267
  2. https://www.epa.gov/pesticide-registration/list-n-disinfectants-use-against-sars-cov-2
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19843207
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30304862

Képek Forrása:



REGISZTRÁLJ az egészségkörhöz és férj hozzá sok hasznos tartalomhoz INGYEN!