A fokhagyma szenzációs előnyeiről és felhasználási lehetőségeiről

A fokhagyma egy olyan gyógy/fűszernövény, ami mindig kéznél van. A főzéshez használt granulátumtól a fokhagyma són és pépesített fokhagymán át egészen a wellness szolgáltatásokhoz használt friss fokhagymáig rengeteg felhasználási módja. A rendkívüli ízéről meg ne is beszéljünk!
 

Fokhagyma: nagyra becsült vagy lenézett?

A fokhagyma az egyik legrégebb óta termesztett fűszernövény, aminek kezdete több, mint 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Megítélése azonban különböző a társadalmakban igen megosztott. Egyes kultúrákban a fokhagymát az istenek gyógynövényének ítélik, míg mások visszataszító, csak állatok takarmányozására való növénynek tekintik. Használata az eltérő társadalmakban kitölti a hiedelmek széles skáláját.

Az ókori egyiptomiak imádták a fokhagymát, szinte istenként tisztelték és pénznemként is használták, e miatt az egyiptomiak úgy esküdtek a fokhagyma gerezdre, mint mások a Bibliára. Érdekesség azonban, hogy csak az alsóbb osztályba tartozó emberek ették meg, mert a gazdagabb rétegből valók úgy gondolták, hogy íze túl erős és hétköznapi kifinomult ajkaik számára. Görögországban, Indiában és Angliában a felsőbb osztályú emberek szintúgy mellőzték a fogyasztását, ők túl csípősnek vélték azt.

A legtöbb vita ellenére azonban sok kultúra hitt a fokhagyma védelmében. Az ókori Korea akói úgy gondolták, hogy a tigrisek ki nem állhatják a fokhagyma illatát, így az emberek savanyított fokhagymát ettek, mielőtt nekivágtak a hegyeknek. Az ókori Görögországban pedig a szülésznők fokhagyma füzéreket lógattak az ablakokba, hogy elűzzék a rossz szellemeket a szülések közeléből. Ugyanakkor gyógynövényként is használták erős szaga és íze ellenére (vagy éppen azért).

Pont az erős ízének köszönhetően lett a történelem során olyan megosztott gyógy- és fűszernövény a szakértők körében is… sokáig kérdés volt, hogy valóban hasznos e vagy a legjobb elkerülni.
Egy legenda is szól a fokhagymáról, mi szerint: Amikor a Sátán az ember bukását követően kilépett az éden kertjéből, bal lábnyoma helyén fokhagyma, jobb lába nyoma helyén pedig hagyma sarjadt a földből.

A fokhagymát a romantikával is kapcsolatba lehet hozni, mivel egyes kultúrákban afrodiziákumnak tekintették. Háborúk során pedig fertőtlenítőként használták és híres eleme volt a pestisjárványokban lehetőséget látó fosztogatók védelmének is.
Manapság viszont már csak élvezzük a fokhagyma varázslatos ízét és számos, kutatásokkal alátámasztott, betegségek elleni gyógyhatású tulajdonságát.
 

Tudományosan bizonyított tények, amiért érdemes fokhagymát enni

A modern korokban a fokhagyma igen közkedvelt (néhányan azért most sem rajongnak érte) és előszeretettel használt alapanyag. Képzeljük csak egy Olasz konyha illatait.

Viszont a fokhagymának vannak olyan tulajdonságai, melyeknek semmi közük az ízéhez, de annál több az egészséghez.
 

Jó hatással van a szív és az anyagcsere zökkenőmentes működésére

Akadnak arra utaló bizonyítékok, hogy a fokhagyma segít a szív egészségének megőrzésében és a szívbetegségek leküzdésében. Képes lassítani az ateroszklerózist (az artériák elmeszesedését) és 7-8%-kal csökkentheti a vérnyomási értékeket. (A magas vérnyomással kapcsolatos tanulmányok egy Kwai nevű speciális készítmény használatán alapszanak.)

Egy 4 évig tartó kutatásnak azt sikerült bizonyítania, hogy azoknál az embereknél, akik napi 900 mg tartalmú standardizált készítményt fogyasztottak, lassult az ateroszklerózis kialakulása. Ugyanakkor megállapították, hogy vérhígító hatása is van, ami segíthet a szívroham és a stroke elleni közdelemben.

Továbbá egy 2010-es placebo-kontroll vizsgálat, 50 magas vérnyomásban szenvedő ember részvételével, arra a következtetésre jutott, hogy az érett fokhagyma ugyan olyan alkalmas a szisztolés vérnyomás csökkentésére, mint a magas vérnyomás elleni gyógyszerek.

Végül kutatásokkal bizonyították (1), hogy a fokhagyma képes hozzájárulni a vércukor, koleszterin- és trigliceridszintek csökkentéséhez.


Az egészséges hajért

Egy 2009-es tanulmány (2) szerint a fokhagyma időnkénti használata segíthet csökkenteni a hajhullást. Mellékhatásai elhanyagolhatóak, ezért alkalmazása biztonságos. Csak áztassunk be olíva olajba egy gerezd fokhagymát, majd a fokhagymás olajt dörzsöljük szükséges területre.
 

Véd a B kategóriás Streptococcus ellen

Javasoljuk egy gerezd nyers fokhagyma, vagy egy fokhagymakapszula elfogyasztását, 2000 mg C- vitaminnal, hogy elősegítsük a bél baktériumainak egyensúlyát és, elkerüljük a GBS-t (B kategóriás Streptococcus). Egy petri csészében elvégzett, allicin- kivonat GBS-re gyakorolt hatását vizsgáló kísérlet (3) pedig azt bizonyította, hogy a fokhagyma 3 órán belül képes elpusztítani a baktériumokat. Sok kutatásra van még azonban szükség, hogy kimondhassuk, a kezelés működik, viszont sok szülésznő és anyuka esküszik rá.
 

Megfázás és influenza ellen

A fokhagyma rendszeres fogyasztásával elkerülhető/ kezelhető a megfázás és az influenza, derült ki egy 2001-es tanulmányból (4). A fokhagyma ezen jótékony hatását már ismerhetjük, leginkább idősebb rokonainktól, barátainktól és nagyszüleinktől. De mivel a fokhagyma természetes és biztonságos (na meg finom), érdemes kipróbálni. A betegség során együnk friss fokhagyma gerezdeket.
 

Gombaölő hatású

A fokhagyma segíthet a gombás fertőzések (pl. sportolók lábán kialakult gomba) leküzdésében, fedezte fel egy az Annals of Applied Biologyban közzétett tanulmány (5). Viszont a fokhagyma miatt felléphet a bőrirritáció, ezért mértékkel használjuk (ha fokhagyma levet, vagy nyers fokhagymát választunk), és inkább hagyjunk fel vele kicsit, ha testünk azt sugallja.
 

A fokhagyma, mint szúnyogriasztó?

Nincs kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a fokhagyma evése vagy a bőrre dörzsölése visszariasztja a szúnyogokat, de ez sokaknak nem jelent akadályt, hogy így próbáljanak meg védekezni. Sokan hiszik, hogy a fokhagymában gazdag étkezések következtében kevesebb szúnyogcsípéssel kell számolni. Próbáljuk ki nyugodtan, mivel egy egészséges fűszernövényről beszélünk (csak a biztonság kedvéért tartsunk magunknál szúnyogriasztó spray-t is).
 

Segít a rák ellen

A fokhagyma többek között gyulladás gátló és csökkenti az oxidatív stresszt, ezért a rák elleni küzdelem fontos szereplője. A Cancer Prevention Researchben közölt cikk (6) beszámolt arról, hogy a fokhagyma és az allium családba tartozó más zöldségek is képesek befolyásolni olyan biológiai folyamatokat, melyek nagy hatással vannak a rák kialakulásának lehetőségére. Azaz lassítja a rákos sejtek növekedését és felgyorsítja azok elpusztulását. Az elvégzett tanulmányok a fokhagyma különböző rák fajtákra gyakorolt hatását vizsgálták, ide értve: gyomor, prosztata, vastagbél, nyelőcső, gége, mell és méhrák.

A beszámoló azonban felhívja a figyelmet, hogy arról még nincs pontos ismeret, a fokhagymafogyasztás mekkora mértékben csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Ennek és az általános étrend/életmód, a fokhagyma fogyasztás és a rák kialakulása közötti kapcsolatok feltárásához további kutatásokra van szükség. Fontos előrelépés azonban, hogy tudjuk, a fokhagymának vannak olyan tulajdonságai, melyek hasznosak a rák elleni küzdelemben. Már csak ezért is érdemes bevennünk az egészséges étrend mindennapi elemei közé.
 

A fülben jelentkező fertőzések kezelésére

A fülben megjelenő fertőzéseket baktériumok vagy vírusok okozhatják. Az antibiotikumokkal szemben a fokhagymának nagyobb hasznát vesszük ilyen esetekben… egyik kiváló orvosság a fokhagymaolaj természetes antimikrobiális, antivirális és antibakteriális hatása miatt.
 

Hogyan „vegyük be” a fokhagymát?

A Marylandi Egyetem orvosi központjának megállapításai alapján a következő adagok tekinthetőek biztonságosnak (viszont érdemes megkérdezni orvosunkat, vagy egy egészségügyi szakembert mielőtt bármilyen gyógynövényt gyógyszerként kívánunk felhasználni):

  • Fokhagyma gerezd: 24 gramm naponta frissen, zúzva (a legtöbb gerezd 1 gramm körül mozog, tehát naponta 3-4 gerezd már elég lesz)
  • Kivonat érett fokhagymából: 6001200 mg naponta, adagolva
  • Kapszula fagyasztvaszárítva: 2 db 200 mgos tabletta naponta háromszor (1,3% alliin vagy 06% allicin szabványértékkel). A szabványosított termékek 10-12 mg/g allicint és 4000 µg teljes allicinpotenciált (TAP) tartalmaznak.
  • Kivonat: (1:1 tömeg/térfogat) 4 ml naponta
  • Tinktúra: (1:5 tömeg/térfogat) 20 ml naponta
  • Olaj: 0,30,12 ml naponta háromszor


Árthat a fokhagyma?

A fokhagymát az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatósága biztonságosnak ítélt élelmiszernek minősítette. Ennek ellenére mindig kérdezzünk meg orvosunkat vagy egy egészségügyi szakértőt, mivel az egyes gyógynövények kölcsönhatásba léphetnek más gyógynövényekkel, étrend kiegészítőkkel, vagy gyógyszerekkel.

A fokhagyma néhány mellékhatásai közé tartoznak a következők:

  • emésztési zavarok, puffadás, rossz lehelet, intenzívebb testszag, enyhén irritált, horzsolásszerű a bőrfelület

Egyéb, kevésbé jellemző mellékhatások:

  • fejfájás, fáradtság, étvágytalanság, izomfájdalom, szédülés, allergiás reakció, mint bőrkiütés vagy asztma

A fokhagymát a legtöbb ember nyugodtan fogyaszthatja (várandós és szoptató nőket is beleértve) a mindennapi étkezéshez használt mennyiségben. Az még nem teljesen tisztázott, hogy a fokhagyma tartalmú étrend kiegészítők adagjai biztonságosnak tekinthetők-e a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt.

Nem javasoljuk a fokhagyma fogyasztását a következő egészségügyi problémák fennállása esetén:

  • Véralvadási problémák, vagy közelgő műtét: a fokhagyma (különösen a nyers, friss) vérhígító hatású, tehát növeli a vérzés kockázatát.
  • Cukorbetegség: a fokhagyma csökkenti a vércukorszintet, ami egyes embereknél nagyobb mértékben is bekövetkezhet, mint az szükséges lenne.
  • Gyomor, vagy emésztési problémák: a gyomorés bélrendszer irritációját okozhatja a fokhagyma.
  • Alacsony vérnyomás: A fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatása végett nem javasoljuk azoknak, akiknek már alapból alacsony a vérnyomásuk.

Mindig ellenőriztessük magunkat orvosunkkal, hogy megbizonyosodjunk, való-e nekünk a fokhagyma.
 

Néhány tipp a fokhagyma használatára

Előnyös tulajdonságai miatt a következő formákban ajánljuk a mindennapi fogyasztáshoz:

  • A főzéshez tarthatunk kéznél egész, vagy zúzott fokhagymát, esetleg fokhagyma sót.
  • Daráljunk le vagy zúzzunk össze 24 gerezd fokhagymát (nagyjából egy kiskanálnyi adagnak felel meg), együk meg nyersen és öblítsük le egy kis vízzel.
  • Adhatunk friss fokhagymát saláta önteteinkhez és magához a salátához is.
  • Időnként egy fokhagymakapszulát is bevehetünk egy kis extra lendületért.

Egyéb felhasználási módok:

  • Pároljunk fokhagymát egy kis olíva olajban, amit később (lehűlve) fülproblémák kezelésére javaslunk!
  • A ritkuló haj ellen érdemes kis fokhagymaolajt kenni a fejbőrre.
  • Együnk erjesztett fokhagymát, hogy fokozzuk immunrendszerünk működését!
  • Terhesség alatt természetes gyógymód a B kategóriás Streptococcus ellen (javasoljuk egy gerezd elfogyasztását naponta)
  • A friss fokhagymával kiegészített lábfürdő segít védekezni a láb gombás megbetegedéseivel szemben.
  • Szúnyogok elriasztásában segíthet, ha fokhagymás vizet helyezünk el kertünkben, olyan pontokon, ahol a szúnyogok szaporodhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a fokhagymának igen erős hatása lehet, ha közvetlenül a bőrön használjuk, ezért érdemes előtte fokhagymaolajt, vagy fokhagymás vizet kipróbálni a bőrfelületen.

 

  1. https://academic.oup.com/jn/article/136/3/800S/4664365
  2. https://www.researchgate.net/publication/260656650_TREATMENT_OF_ALOPECIA_AREATA_WITH_TOPICAL_GARLIC_EXTRACT
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19001449
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022
  5. https://www.researchgate.net/publication/230086148_The_use_of_garlic_Allium_sativum_extracts_to_control_foot_rot_of_Phaseolus_vulgaris_caused_by_Fusarium_solani_fsp_phaseoli
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/

Képek forrása:



REGISZTRÁLJ az egészségkörhöz és férj hozzá sok hasznos tartalomhoz INGYEN!