A csalán legfontosabb hatásai és felhasználási módjai (teában, hajápolásként, élénkítőként és még sorolhatnánk)

A csalán sokunk egyik kedvenc gyógynövénye lehet szúrós jellege ellenére is. A várandósság alatt például remek tápanyag kiegészítő lehet egy csalántea, haszna azonban ennél jóval tágabb tartományokban is megmutatkozik.
 

Pontosan mi is a csalán?

A csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozók közül legismertebb fajok a nagy csalán, kis csalán, közönséges falgyom, de leginkább mindet csak csalánnak nevezzük. Származási helyük Észak-Európára és Észak-Ázsiára tehető.

A csalán egy lágyszárú növény, finom szőrszálakkal a levelein és szárain, melyek különböző és természetes vegyi anyagokban gazdagok. Feltesszük, már mindenki ért csalánhoz életében kerti gyomlálás, virágszedés vagy akár egy átlagos séta közben és tudjátok milyen, mikor „megcsíp a csalán”. Ezt a bőrirritációt a szőrszálakban lévő anyagoknak köszönhetjük. Egy kis főzés, feldolgozás után azonban a csalán nem csíp többé.

Lássuk, milyen gyógyászati lehetőségeket rejt a csalán a tradicionális orvoslás évszázados tapasztalatai alapján:

  • sebgyógyítás
  • támogatja a hajat és a fejbőrt
  • mentális egészség megőrzése
  • fájdalomcsillapító
  • szezonális allergiák ellen
  • kiválasztás, méregtelenítés (máj, emésztés, húgyúti)

A csalán hagyományos gyógyászati felhasználása során nem készültek vizsgálatok, hogy alátámasszák az állításokat, de hogy úgy mondjuk „javallatokra való alkalmazása rég óta fennálló használaton alapul”.
 

A csalán egészségügyi hatásai

Ha sokan tudnák, mennyi egészségügyi előnye van a csalánnak és már csak a csípésének is, lehet kevésbé tartanának annyira a csaláncsípéstől.
 

Tápanyagok tárháza

A csalán tartalmaz mind antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek a test egészséges működését támogatják:

  • A, B, C, K vitamin,
  • Nátrium, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas, Foszfor,
  • Polifenolok,
  • Béta karotin

Érdekesség, hogy a növények közt a csalán egyik leggazdagabb zsírokban és aminosavakban. Ezért egy-egy kempingezés vagy túrázás során nélkülözhetetlen a csalán tea, főleg, ha csak a természet kincseiből akarunk boldogulni.
 

Gyulladás gátló

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a csalán enyhíti a különböző eredetű fájdalmakat. Egy 2013-as kutatás (1) a csalánt is az erősen gyulladás gátló növényi táplálékok közé sorolja. A szakemberek fontosnak tartják megjegyezni, hogy további kutatásokra van szükség a határozott kijelentéshez, de az előzetes kutatások alátámasztják a csalán hagyományos gyógyászatban is ismert hatását.

Egy másik, szintén 2013-ban elvégzett kutatás (2) is kimutatta a csalán gyulladás- és ízületi gyulladás gátló tulajdonságait, amit a csalánban lévő fitokémiai anyagokkal magyaráznak.
 

Támogatja az anyagcsere folyamatokat

Mint arról egyre többet hallhatunk, az anyagcsere problémákkal (vércukor, szív, pajzsmirigy) küzdő emberek száma folyamatosan gyarapszik. Számos ezzel kapcsolatos kutatást végeztek és közülük több szolgált már biztató eredményekkel a csalán metabolikus egészségjavító hatását illetően.

A Clinical Laboratory-ban közzétett 2013-as tanulmány (3) megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje javuló tendenciát mutatott egy három hónapos csalánkúrát követően.

A javulás okát egy másik, a Phytotherepy Research-ben közöl kutatás (4) eredménye magyarázta, ami szerint a csalán az inzulinhoz hasonló hatást képes kifejteni.

Mivel anyagcsere rendszerünk egyik legfontosabb szerve a szívünk, ezért fontos annak folyamatos ápolása. Több kutatás (5)(6) mutatott már rá a csalán vazorelaxáló, azaz az érfal rugalmasságát támogató hatására. Ennek eredménye a szívizom feszültségének és a magas vérnyomás csökkenése.

Továbbá egy patkányokon elvégzett, 2014-es kísérlet szerint (7) a csalán segíti a hasnyálmirigy zavartalan működését. A kutatók ezt a következtetést egy kontrollcsoport és a csalánnal táplált egyedek között megállapított, jelentős különbségből vonták le.
 

Anti-mikorbiális

A hagyományos orvoslásban a csalánt sebek fertőtlenítésére is használják, amit mára tudományos bizonyítékokkal is alátámasztottak. Egy 2018-as jelentésben arról olvashatunk, hogy a csalán erős antimikrobiális hatást mutatott baktériumok széles skálájával szemben.

A csaláncsípés elkerülése érdekében azonban mindig dolgozzuk fel (leforralás, olívaolajba áztatás, tinktúra készítése), mielőtt a sebre felvisszük.


A nők egészsége tekintetében

Annak ellenére, hogy nem igen találhatunk tudományos bizonyítékokat a csalán női egészségi állapotra gyakorolt hatásáról, tudjuk, hogy tápanyagokban gazdag, ezért régóta fogyasztják a várandósság és a szoptatás során, mint tápanyag kiegészítő. Ezáltal a nők körében egy általánosan elismert gyógynövénnyé nőtte ki magát.

Ellentmondások, mint mindig, ez esetben is akadnak, mivel egyes gyógynövény szakértők szerint a csalán méhösszehúzódásokat okozhat a várandósság alatt.

Használat előtt mindig kérjük ki szülész-nőgyógyász orvosunk, vagy egy egészségügyi szakértő véleményét.
 

A férfiak egészsége tekintetében

Széles körben alkalmazzák a csalánt a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának (BPH) mérséklésére is (8). Kezelhető vele a lecsökkent vizeletáramlási, hólyagürítési képesség és a vizelést követő csöpögési probléma is, de a prosztata méretében nem okoz változást. Ebből adódóan még nem teljesen tisztázott a kutatók körében, pontosan milyen módon hat a csalán.

Továbbá a csalán ígéretes lehetőségnek bizonyul a prosztata rák kezelésében. Egy 2000-ben íródott tanulmány (9) szerint a csalángyökér kivonat segít lassítani a prosztatarák terjedését.
 

Javít a haj és a fejbőr állapotán

Talán ez a csalán legtöbbek által ismert hatása, mivel sokan összekapcsolják a növények gyógyhatását azok megjelenésével, mint a csalánt borító finom szőrszálakat a hajjal és fejbőrrel hozzák összefüggésbe.

És van benne igazság. Egy 2011-ben közzétett tanulmány (10) megállapította, hogy a hajhullás és a hajszálak elvékonyodása a szőrtüsző gyulladásának eredménye. A csalán gyulladás gátló hatása révén azonban segíthet csökkenteni a tüszők gyulladásait.

Egy 2018-as kutatás (11) továbbá kijelentette, hogy a csalán javíthatja a fejbőr anyagcsere- és vérkeringését ezáltal a haj növekedését és megakadályozhatja a hajhullást. A csalánban található természetes vegyületek egyrészt gátolják a tesztoszteron túltermelést, a hajhullás egyik okozóját, másrészt elősegítik a haj növekedését serkentő fehérjék termelődését.

A hajhullással küzdő embereknek ajánljuk a csalán tartalmú sampont és hajápoló készítményeket.
 

Ajánlott allergiaszezon idején

Szénanátha és egyéb gyengébb allergiák ellen gyakran használt megoldás a csalán. Kutatók hatásosabbnak találták szénanáthás alanyok esetében, mint a placebót (12).

Egy frissebb, 2009-ben közzétett tanulmány (13) pedig állítja, hogy a csalán allergiákkal szembeni hatékony fellépése az allergiákkal összefüggésbe hozható kulcsreceptorok és enzimek csalán általi befolyásolásán alapul. Más szóval antihisztaminként is működik.
 

Hogyan használhatjuk fel a csalánt?

Mint az már mindenki számára kiderülhetett, a csalánt rengeteg féleképpen fel lehet használni a háztartásban, otthonunkban.

Lássunk néhány lehetőséget:

  • A konyhában: Magas tápanyagtartalma végett remek kiegészítője lehet egyegy étkezésnek. Egy dolgot tartsunk be, ne frissen/ nyersen együk! Ezen kívül szárítva vagy főzve is hozzáadhatjuk ételeinkhez egészen a turmixoktól a húsgombócokig.
  • Mint multivitamin: A teaként forró vízbe áztatott csalán közel teljesen biztosítja napi vitaminbevitelünket. Ha nem magában szeretnénk inni, akkor egy másik tea filter kiegészítője is lehet.
  • Megfázás és influenza esetén: Komoly megfázások és lábról ledöntő influenzák alatt sajnos nem mindig jön meg az étvágyunk, ilyenkor a megfelelő tápanyagbevitel egyik remek alternatívája a csalántea.
  • Mint elsősegély: Kisebb sebek elfertőződése ellen használhatunk szárított csalánt. Benedvesítve helyezzük a sebre, majd fedjük be egy kötéssel.
  • Gyulladásos fájdalmakra: Ízületi gyulladások és fájdalmak esetén friss csalán használata a leginkább javasolt… közvetlenül a bőrön! Habár a csaláncsípés nem kellemes, enyhíti az ízületi gyulladások okozta fájdalmat.
  • Hajhullás ellen: Áztassuk be a csalánt egy kis vízbe vagy olajba, amit később felhasználhatunk a hajmosás során.
  • Allergiás reakciók kezelésére: Az allergiaszezont megelőző 23 hónapban fogyasszunk rendszeresen csalánteát vagy tinktúrát, így könnyebben átvészelhetjük az allergiával járó megpróbáltatásokat. A tünetek csalán kapszulákkal tovább csökkenthetők.
  • Az általános egészség megőrzése érdekében: A csalántea, tinktúra segíthet a nőknek várandósság alatti tápanyag kiegészítőként, a férfiaknak pedig a prosztatapanaszok enyhítésére.
     

Biztonságos e fogyasztani és milyen mellékhatásokkal számolhatunk?

A csalán általánosságban véve teljesen biztonságos növénynek számít, de mint már említettünk akadnak ellenvélemények a várandósság alatti használatát illetően. Michael Moore gyógynövényszakértő a Medicinal Plants of the Mountain West című könyvében óva inti a terhes nőket a használatától, mivel az „felizgatja a méhet”.

Várandós nőként inkább kérdezzünk rá szülész-nőgyógyász orvosunknál, hogy személyre szabott választ kapjunk a kérdésre.

Ha gyógyszeres kezelés alatt állunk, vagy egészségi állapotunk nem tisztázott, akkor jobb, ha kikérjük orvosunk véleményét, mielőtt a csalánt gyógyászati elemeink közé vennénk, mert előfordulhat, hogy kölcsönhatásba lép a szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás ellen szedett gyógyszerekkel.
 

Hol keressük a csalánt?

Könnyedén beszerezhetjük mind a csalán levelét, mind gyökerét patikákban, drogériákban.

Néhány javaslatunk a csalán egyéni feldolgozására:

  • szárítás után porítva
  • friss vagy szárított levelek egészben tea vagy tinktúra készítéséhez
  • tea filterként
  • előkészített tinktúrában
  • kapszulaként
  • kenőcsökben
  • samponokban vagy balzsamokban

Ha pedig nem tartunk a csalán csípésétől, mi magunk is szedhetünk a szabadban, csak mindig győződjünk meg róla, hogy azt a növényt szedtük le, amit akartunk!

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23391017
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22700248
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24273930
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013820
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12020933
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27585814
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073749/
  8. http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000275
  9. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-2000-11117
  10. https://europepmc.org/article/med/22134564
  11. https://www.researchgate.net/publication/326017272_A_proprietary_herbal_extract_against_hair_loss_in_androgenetic_alopecia_and_telogen_effluvium_a_placebo-controlled_single-blind_clinical-instrumental_study
  12. https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2006-960881
  13. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2763

Képek forrása:



REGISZTRÁLJ az egészségkörhöz és férj hozzá sok hasznos tartalomhoz INGYEN!