10+ lehetőség, hogyan használjuk a gyömbért és annak előnyeiről

A gyömbér az egyik legnépszerűbb és legrégebb óta használt természetes gyógymód, jellegzetes íze miatt pedig az egyik legfinomabb. A gyömbér gyökerét igen sok helyen és könnyedén beszerezhetjük akár frissen vagy szárítva, de még savanyított vagy kandírozott formában is kapható.

Érdemes mindig kéznél tartani, mivel természetes gyógymódot jelent gyomorrontásra, légzési nehézségekre és bőrproblémákra egyaránt.
 

Mi is a gyömbér?

A Mountain Rose Herbs állítása szerint a gyömbér a legszélesebb körben alkalmazott és elérhető gyógynövény a bolygónkon, amit nap, mint nap sok millió ember használ mind élelmiszerként, mind gyógynövényként. Igaz, íze kicsit csípős, de ez nem akadály, hogy finom (amit még a gyerekek is szeretnek) ételeket és süteményeket készítsünk belőle.

A gyömbér elnevezést valójában egy gyökérre használjuk, pontosabban a kurkuma gyökeréhez kapcsolódó rizómára, gyökértörzsre. Trópusi évelőként növekszik bambuszhoz hasonlító hajtásokkal, lándzsás alakú levelekkel és fehér vagy sárga virágokkal. Tehát a növény általunk használt része a hajtások alatt futó barnás gyökérrendszer. A gyökeret finoman meghámozva egy szálas, lédús növényrészt kapunk, amit könnyedén reszelhetünk, apríthatunk, darálhatunk, vagy szárítás után őrölhetünk.

Lássuk, miért is rajongunk ennyire a gyömbérért!
 

Kulináris és gyógyászati felhasználása a történelem során

Napjainkban már sok helyen termesztenek gyömbért és akár frissen gyökérként, akár szárítva, porítva fűszerként a legtöbb élelmiszerboltban beszerezhető. Ez azonban nem mindig volt így!

A gyömbér használatával kapcsolatos legkorábbi ismeretink Dél-Ázsiából származnak és ez volt az első olyan fűszer/ gyógynövény, ami a Kelet egyik kereskedelmi cikkeként megjelent. Főként arab fűszerkereskedők által, akik sok mindent elkövettek, hogy megvédjék gyömbérforrásaikat, ezért még történeteket is kitaláltak gyömbérmezőkről, melyeket a „trologditáknak” nevezett erőszakos nép elpusztított.

A gyömbér ezáltal meglehetősen híres lett és igen keresett árucikként tartották számon. Sőt mesék és irodalmi művek is születtek róla. Még Shakespeare is megemlíti a „Lóvátett lovagok” című művében: „ha csak egy centem volna a világon, azt is gyömbéres kenyérre költeném”.

Míg a gyömbér mézeskalács, gyömbértea, curry-s ételek elemeként kiváló kulináris élményeink gazdagítására, addig a kínai és japán orvosok már korán rájöttek, a gyömbérnek mennyi jótékony hatása is van.
 

A gyömbér egészségügyi hatásai

Az eddigi és jelenleg is folyó kutatások mind egyetértenek abban, hogy a gyömbér számtalan egészségügyi hatással járulhat hozzá az egészséges életmódhoz.

Szárított vagy friss formában is segít:

  • az emésztőrendszeri zavarok megszüntetésében
  • enyhíteni a hányingert (terhesség korai szakaszában nagy segítség)
  • csillapítani a lázat
  • légzési problémák feloldásában
  • a keringési rendszer serkentésében
  • izomfájdalmak enyhítésében
  • a korpásódás elleni küzdelemben
  • csökkenteni a koleszterinszintet, vérnyomást
  • és a rák elleni védekezésben.

Keleti orvosok bevett szokásként alkalmaznak friss gyömbért láz és kiszáradás enyhítésére, szárított gyömbért pedig meghűlés és megfázás esetén.
 

Hogyan használjuk a friss és szárított gyömbért?

A gyömbérrel leginkább receptekben találkozunk, de ismerve gyógyhatásait számos előnyét kiaknázhatjuk természetes gyógymódok formájában is. A számtalan kísérlet és kísérletezés eredményeiből kijelenthető, hogy a friss és szárított gyömbér ugyanúgy rendelkezik jótékony hatással. Lássunk néhány felhasználási módot, amikkel a gyömbért (legyen szó friss vagy szárítottról) bevonhatjuk a mindennapi életünkbe.


A konyhában

  • Gyömbértea: Pucoljunk meg egy ujjnyi gyömbért, vágjuk apróra, vagy reszeljük le (így kapunk majd egy teáskanálnyit), majd néhány perc gyöngyöző forrást követően (lefedve, kb. egy csésze vízben) végül szűrjük le és ízesítsük.
  • Arany tej: Keverjünk össze 2 pohár kókusztejet (vagy mandula- rizstejet), 1 teáskanál kurkumát, fél teáskanál fahéjat, egy csipet fekete borsot, fél teáskanál friss gyömbért és lassú tűzön forraljuk őket 5 percig, végül ízlés szerint adjunk hozzá mézet vagy juharszirupot.
  • Mézeskalácsos Latte: Egy turmixban keverjük össze a következő hozzávalókat: 1 csésze lefőtt kávét, 1 evőkanál vajat, 1 teáskanál kókuszolajt, 1 teáskanál melaszt (cukorszirup), fél teáskanál mézet, fahéjat és gyömbért. Mikor a turmixunk már habos, tálalhatjuk is.
  • Gyömbérsör (Ginger Ale): Otthon is főzhetünk ízletes gyömbérsört egy igen egyszerű folyamatot követve. Óvatosan főzzünk össze 3 pohár vizet kb. 3 ujjnyi aprított gyömbérrel, fél pohár cukorral és fél teáskanál sóval, majd vegyük le a tűzről, adjunk hozzá még 5 pohár vizet. Miután kihűlt keverjünk bele fél pohár citromlevet és egy negyed pohárnyi savót, hogy az erjedés végbemenjen, rázzuk össze és hagyjuk pihenni. 2-3 nap erjesztés után élvezhetjük is a friss, házi gyömbérsörünket.
  • Curry-s ételek: A gyömbér kiválóan egészíti ki a curry-s ételek, vagy édes-savanyú mártások íz világát, tehát bátran használjuk a főzés során.
  • Levesek: Egy forró gyömbéres répa- vagy sütőtök krémleves csodálatosan fel tud melegíteni a hideg őszi napokon.
  • Mézeskalácsok: És bizony nem hiányozhatnak a sorból a kellemesen meleg és fűszeres mézes sütemények akár melasszal akár friss datolyával vagy aszalt gyümölcsökkel elkészítve.


Házi gyógymódok

  • Köhögés és megfázás ellen: A gyömbér friss és szárított formában is felhasználható kamillavirággal, fehérmályva gyökérrel, fahéjjal, citromlével és mézzel összekeverve. Enyhíti a köhögést és a megfázás tüneteit.
  • Torokfájásra: Egy teáskanálnyi gyömbért, echinaceát, fehérmályva gyökeret, bodzabogyót, kakukkfüvet és mentát áztassunk be egy kevés forró vízbe, majd adjunk hozzá alkoholt a tartósítást érdekében (legalább 40%-os). Sötét helyen légmentesen lezárva pihentessük legalább 2 héten keresztül (minél tovább hagyjuk pihenni, annál erősebb lesz a hatása), majd szűrés után kész is.
  • Kényeztető kiegészítő: Gyömbérrel kiegészített bodzaszörp vagy bodzatea segít elhárítani betegségeket és plusz lökést ad a felépüléshez.
  • Kapszulában: Ha nem szeretnénk üzletekből megvenni, egyszerűen készíthetünk gyömbértablettákat akár otthon is, ha (előre beszerzett) zselatinkapszulákba szárított gyömbért töltünk. Az elkészült tabletták segíthetnek az emésztési zavarokon, terhesség során fellépő reggeli rosszulléteken és még a menstruációs görcsök megszüntetésében is.
  • Gyömbér a fürdőben: Néhány evőkanál szárított vagy porított gyömbér a fürdővízben csökkentheti az izom-végtagfájdalmakat és akár a lázat is.

Ezen a néhány biztos és bevált példán felül természetesen számos egyéb módja lehet a gyömbér otthoni felhasználásának.
 

Mennyire tekinthető biztonságosnak a gyömbér?

Találhatunk figyelmeztetéseket mind a hagyományos keleti orvoslás, mind egészségügyi cikkekben a gyömbér várandósság alatti használatáról, azonban általános esetekben való fogyasztása) nem rejt kockázatokat. Persze mindent mértékkel. Az 1990-es években elvégzett gyömbér méhre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások kimutatták, hogy napi 2-3 evőkanálnyi nyers gyömbér, vagy 5-8 evőkanálnyi szárított gyömbér nem okoz méhösszehúzódásokat, tehát nyugodtan kijelenthető, hogy a gyömbér nem okoz egészségügyi problémákat. Legtöbbünk nem is eszik ennyit, hogy ez a veszély fennálljon. Ennek ellenére a kérdéssel érdemes mindig felkeresnünk orvosunkat.

Fontos megjegyezni, hogy míg a megfelelő mennyiségű gyömbér segítheti az emésztési folyamatokat, túlzott mennyiségben viszont emésztőrendszeri zavarokat okozhat. Ezért is hangsúlyozzuk mindig, törekedjünk a mérsékelt és változatos étrend betartására.
 

Honnan szerezzük be a gyömbért?

A friss és szárított gyömbér mára már minden nehézség nélkül számos élelmiszerboltban kapható. Ha nem szeretnénk a hámozással és a tárolással bajlódni, érdemes online beszerezni szárított gyömbérből nagyobb kiszerelésben.

Képek forrása:



REGISZTRÁLJ az egészségkörhöz és férj hozzá sok hasznos tartalomhoz INGYEN!